5000km door de Gelderse Streken

Dag #78: Oriëntalis & Afrika Museum September 16, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

Oriëntalis & Afrika Museum

September 16, 2015

Het was een herfstachtige dag vandaag met enorme plensbuien en veel wind. Ik hoop dat het de komende tijd wat beter wordt!

Ik heb een bezoek gebracht aan openluchtmuseum Oriëntalis en aan het Afrika Museum èn ik ben er eindelijk achter gekomen waarom er een plaatsje bestaat met de vreemde naam “Heilig Landstichting”.

Museumpark Oriëntalis

Een Irakese mevrouw biedt me een kopje zelfgemaakte thee aan. Het geurt heerlijk en er zit volgens echt Iraaks gebruik van alles in zoals kaneel en cardamon Ze woont al 15 jaar in Nederland en nu wil ze de Nederlanders iets teruggeven door te laten zien hoe men in haar land woont en leeft.

(lees hieronder verder)

 

Media

In het museumpark Oriëntalis kom je allerlei culturen tegen. Er is een Joods dorp, een Karavanserai, een Romeinse straat en tegenwoordig ook een Arabisch dorp. Overal kom je acteurs tegen (soms met vergelijkbare achtergrond als de rol die ze spelen) en kun je activiteiten doen zoals henna tatoeëren, Arabisch schrijven of gezellig een kopje thee drinken met de “bewoners”.

Oriëntalis begon in 1911 als “De Heilig Landstichting”. Een pelgrimsoord voor Christenen die fysiek niet in staat waren om op pelgrimstocht naar Israël te gaan. Daarom werd hier een replica gemaakt van het dorpje Nazareth. Bij de ingang stond vroeg er een pater te vertellen over het heilige land. Na 1950 werd Nederland steeds welvarender en konden de meeste mensen wel naar Israël toe. Er is toen besloten om van Oriëntalis een park te maken waar je meer te weten kunt komen over verschillende culturen. Het oude gedeelte staat er nog steeds.

“We vieren hier ook kerst” zegt Linda, die me rondleidt. “Met kerst wilen twee Somalische jongens steeds koning zijn.” Zij vergeten dan gewoon hoe koud het is “dus hebben we ieder jaar twee zwarte koningen. Leuk, hè?”

Het Afrika Museum

Marieke neemt me mee voor een speciale tour door het Afrika Museum. Haar nieuwe concept heet “Raar of waar?” en ik ben testpersoon.

“Oké” begint Marieke “Ik ga nu een verhaal vertellen, en jij moet zeggen of het waar of raar is.” Ze vertelt mij over de platte houten schijven met afbeeldingen erop die in de vitrine hangen.

Dag 78 073

Haar verhaal gaat als volgt: In Angola eten ze altijd met de hele gemeenschap. De mannen eten samen en los daarvan eten de vrouwen samen. De vrouwen koken. Als een vrouw ontevreden is over haar huwelijk, dan doet ze zo’n schijf – een deksel – op de pan van haar man. Dat betekent dat ze ontevreden is en dat ze haar man iets wil vertellen. Wat precies – dat kan de man afleiden uit de afbeelding op het deksel. Op één van de deksels staat een kip met verderop een paar eieren. Ze probeert dus eigenlijk te zeggen dat hij niet goed voor zijn gezin zorgt. Dat de man zo’n deksel op zijn eten krijgt waar de hele gemeenschap bij zit, is best wel gênant. 

Raar of waar??

Helaas mag ik van Marieke het antwoord niet geven, dus kom naar het Afrika Museum en je weet het!

Hier komt er nog één:

Het leuke is dat Marieke zelf ook niet weet waar dit masker voor is, dus het is aan jullie om hierover te speculeren! (Ik heb natuurlijk wel met haar afgesproken dat ze het laat weten zodra ze erachter is gekomen!)

Jimmy Nelson

In het Afrika Museum is ook een tentoonstelling van de getalenteerde fotograaf Jimmy Nelson. Hij fotografeerde zoveel mogelijk stammen die met uitsterven zijn bedreigd.

Dag 78 099

Aanstaande zondag geeft Jimmy Nelson in het Afrika Museum een lezing over zijn werk.

 

Comments

Op de hoogte blijven?