5000km door de Gelderse Streken

Dag #79: Rijnwaarden September 17, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

Rijnwaarden

September 17, 2015

Heb je ooit van het Gelders eiland gehoord? Ik tot vandaag nog niet. Het is een gebied bij Lobith dat ingesloten is door de Waal, de Rijn en het Pannerdens Kanaal. Het is eigenlijk een schiereiland, maar bewoners praten graag over ‘het eiland’. De sfeer is er ook heel anders, aldus de bewoners. Ik ging er een kijkje nemen samen met één van die bewoners: Theo Rutten.

Ons startpunt is Tolkamer. Weer zo’n plaats met een bijzondere naam. Die komt van het feit dat het aan de grens met Duitsland ligt. Alle schepen die hier tot 1991 het land binnen kwamen, moesten hier tol betalen! We lunchen dan ook in het gebouw dat vroeger een tolkamer was. Het is nu een hotel-restaurant.

(lees hieronder verder)

Dag 79 028

Media

Vanuit het Toeristisch informatie punt maken we na de lunch een tochtje met de boot over het Bijland. Dat is een groot meer dat nu als recreatieplas gebruikt wordt. Je kunt er kamperen, zonnen op het strand en varen naar één van de drie eilandjes. Bovendien kun je er mooi fietsen en wandelen in de omgeving. Het gebied is razend populair bij de (voornamelijk Duitse) bezoekers.

Dag 79 045

Dit meer is ontstaan doordat hier vroeger klei werd gewonnen voor de steenfabrieken (zoals de Steenoven, waar ik op dag 48 stenen heb gebakken). Het verhaal gaat trouwens nog verder terug, want er schijnt zelfs een Romeins dorp onder het meer te liggen met huizen, pottten en zwaarden. Een soort Atlantis dus. Spannend!

Komend weekend vindt je er het 3 Oever Festival, een festival met kunst, cabaret en muziek waarbij je steeds met pontjes wordt overgezet naar de volgende locatie. Meer informatie? Zie http://beleefrijnwaal.nl/het-eerste-3-oever-festival-op-20-september-2015/

Met dank aan:
Theo Rutten, Toeristisch Informatie Centrum (TIC)
Henk Willemsen, Toeristisch Informatie Centrum (TIC)
Fons en Annie Seising, De Swaenebloem
Vivian de Klein, Toerisme & Recreatie
Jan Verhagen, Archeoloog
Margaret Beijer, De Tolkamer
Frank Cornielje, De Bijland
Kade 7

Comments

Op de hoogte blijven?