5000km door de Gelderse Streken

Dag #80: Bridge to Liberation experience, Arnhem September 18, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

Bridge to Liberation experience, Arnhem

September 18, 2015

71 Jaar geleden hebben de geallieerden geprobeerd om Arnhem te bevrijden. De operatie “Market Garden” mislukte. Nog steeds wordt dit ieder jaar herdacht in het bijzijn van de nog overgebleven veteranen. Ik vind het heel bijzonder om hierbij aanwezig te zijn, vooral omdat er nu nog mensen bij zijn die het daadwerkelijk meegemaakt hebben.

Airborne herdenking

De herdenking vindt plaats bij het Airborne-monument in de Berenkuil. Iemand vertelt een verhaal over één van de soldaten. Het is een voorbeeld uit velen. Er wordt muziek gespeeld door het orkest en ondertussen leggen de Engelsen, Canadezen, Amerikanen, Duitsers en Nederlanders om de beurt kransen. Het water plenst met bakken uit de hemel. Dat is misschien wel toepasselijk.

Na de herdenking wordt ons vriendelijk verzocht om langs de weg te gaan staan waarover de veteranen zich zullen verplaatsen. Zodra de oude mannen langslopen wordt voor hen geklapt. Een moment om erbij stil te staan wat zij voor ons betekend hebben.

(lees hieronder verder)

 

Media

Bridge to Liberation experience

Onder de John Frostbrug ligt een heel groot drijvend podium. Het is smoordruk op de kade (maar niet zo druk als vorig jaar, toen het zomers weer was). Naast een aftellende klok staan twee foto’s van militairen. Eén van hen is Jacob Groenewoud, een Nederlander die in Engeland in dienst trad en later terug naar Nederland kwam om mee te vechten in operatie Market Garden. Zijn verhaal wordt in een film vertoond op groot scherm, ondersteund door dans en vuurwerk. Tussendoor zijn er optredens van onder andere Blaudzun en Van Velzen, die een toepasselijk lied spelen.

Veel mensen weten niet precies wat er gebeurd is tijdens operatie Market Garden, maar wel dat het veel impact heeft gehad op onze grootouders en misschien wel ouders. Dit verhaal laat zien wat er eigenlijk gebeurd is en waar het misging.

In de omgeving kun je veel over de Slag om Arnhem te weten komen, bijvoorbeeld in het Airborne museum, tijdens de Airborne wandeltocht of de Liberation Route, maar nergens kom je zoveel veteranen tegen als hier bij de Bridge to Liberation experience.

Emotioneel

Binnen in het restaurant is een apart gedeelte voor veteranen. Sommigen komen hier al veertig jaar. Ik spreek een mevrouw die één van de veteranen al jarenlang tijdens iedere herdenking onderdak biedt. “De veteranen komen hier vooral voor dít” zegt ze “om met elkaar te praten. Het is nog steeds erg emotioneel voor ze.” Ze vertelt verder over de man die zij ieder jaar opvangt: “Ieder jaar gaat onze veteraan naar de plek waar een jongen uit zijn dorp begraven ligt. Hij legt dan zijn hand op de steen en zegt “Hello Norman, it’s Will.” Dan salueert hij. Elke keer dat hij daar staat, wordt hij emotioneel. Hij heeft die ouders ook nooit weer onder ogen durven komen. Hij voelde zich schuldig dat die jongen is gestorven en niet hijzelf.”

De oude mannen verlaten één voor één de ruimte. Nog zolang als ze kunnen, zullen ze hier ieder jaar weer herinneringen ophalen.

Dag 80 071

Comments

Op de hoogte blijven?