5000km door de Gelderse Streken

Dag #90: Het Nederlands Openluchtmuseum September 28, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

Het Nederlands Openluchtmuseum

September 28, 2015

Een tram stopt middenin het museum. “Allemaal instappen!” Er zijn veel kinderen, maar ook veel volwassenen die een duik in het verleden nemen. Hier staan ‘echte’ Nederlandse huizen en andere bouwwerken zoals kerken en molens. Allemaal om ervoor te zorgen dat we kunnen ervaren hoe het vroeger was.

We lopen een houten huis binnen. “Vroeger hadden ze helemaal geen douche of dubbel glas.” vertelt Wietze Landman van het Openluchtmuseum. Na de watersnoodramp van 1953 kregen 900 gezinnen die hun huis verloren een nieuw huis van de Noren. Daar zat onder andere een douche in, “maar veel mensen vonden dat waterverspilling en bleven gebruik maken van de tobbe om zich in te wassen.”

(lees hieronder verder)

Media

In het kleinste schooltje van Nederland, van 7 bij 5 meter en geschikt voor 23 leerlingen, staat juffrouw Jelly Bolt achter de lessenaar. Ik mag schrijven met een echte griffel op leisteen, terwijl de juffrouw vertelt hoe het hier vroeger aan toe ging: “Hier zaten alleen maar jongens in de klas. Van november tot april, daarna moesten ze op het land werken.” vertelt ze. “Dit is een pechvogel. Die kreeg je naar je hoofd als je stout was geweest. Dan moest je naar de meester toe komen en ging je onder de plak.”

Juffrouw Bolt met een pechvogel en de plak.Juffrouw Bolt met een pechvogel en de plak.

“Gelukkig kon je dan wel weer met een schone lei beginnen. Als je je best deed, dan kreeg je een tien met een griffel.” Zo. Dat waren héél veel spreekwoorden in één keer!

Verderop zien we een Zaans dorp en een oude zaagmolen. “Daarmee zijn wij heel rijk geworden.” zegt Wytze. “Doordat we snel hout konden zagen, konden we grote boten bouwen en daarmee de zeeën overvaren op zoek naar rijkdommen.

IMG_0635

Het valt me op met hoeveel passie en enthousiasme de medewerkers zich hier inleven in hun rol. Iedereen is vrolijk en geïnteresseerd. Volgens Wietze kun je hier wel twee dagen rondlopen zonder je te vervelen. Zodra ik echt weg moet gaan omdat we we al een uur uitgelopen zijn, roept iemand in een oud-Gelders kostuum: “Maar ze is nog niet bij ons geweest!” Ik moet duidelijk nog een keer terugkomen… 😀

Comments

Op de hoogte blijven?