5000km door de Gelderse Streken

Dag #92: Dolfinarium Harderwijk September 30, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

Dolfinarium Harderwijk

September 30, 2015

Het is stralend mooi weer vandaag. Zúlk mooi weer zelfs, dat een zeeleeuw verkoeling zoekt onder de fontein. De robben maken veel lawaai. Het is het geluid waar Laura het over had toen ze me vorige maand rondleidde door Harderwijk. “Je kunt het aan de andere kant van de stad horen” zei ze “Ik vind het zó gezellig klinken!”.

Beneden is iemand bezig om de ramen van het bassin schoon te poetsen. Een paar dolfijnen zwemmen ernaartoe en drukken hun neus tegen het glas. “Dolfijnen zijn heel nieuwsgierig.” vertelt Taco Rietveld van het Dolfinarium “Als er mensen in de buurt zijn, dan komen ze altijd even een kijkje nemen.” Eéntje zwemt op zijn rug voorbij en ik maak snel een selfie. Ha, lucky shot! “Het zijn net kinderen van drie jaar oud. Ze willen altijd spelen en ze hebben ook allemaal hun eigen karakter. De ene is bijvoorbeeld eigenwijs en de andere teruggetrokken. Je moet ze veel aandacht geven, anders gaan ze zich vervelen.”

(lees hieronder verder)

Media

Zijn de dolfijnen in Dolfinaria wel gelukkig? Daarover zijn de meningen verdeeld. Taco vertelt me dat de dolfijnen in het Dolfinarium hier geboren zijn. Als je ze in het wild zou uitzetten, dan kunnen ze niet overleven. Ze doen er in het Dolfinarium alles aan om het voor de dolfijnen zo leuk mogelijk te maken. Ze worden hier gemiddeld zelfs ouder dan in de natuur! Er is veel kritiek op het houden van dolfijnen, maar hoe is dit anders dan het houden van dieren in andere dierenparken of als huisdier?

Door het wateroppervlak bungelen twee voeten naar beneden. Zo’n driekwart van de medewerkers is alleen maar bezig met de dieren, om ze te voeren en aandacht te geven. Ze spelen samen met de dolfijnen met de bal, aaien ze en praten tegen ze. Ik kijk een tijdje toe en zíe gewoon dat er een band is tussen de verzorgers en de dolfijnen. Ze lijken het allemaal naar hun zin te hebben. “Als ze het niet leuk vinden, dan doen ze geen kunstjes. Het is dan aan ons om het weer leuk te maken voor ze.”

De 15 miljoen liter water waar ze in zwemmen is met containers uit de Noordzee gekomen. Eén van de dolfijnen zwemt met zijn oog dicht langs. “Die is aan het slapen” vertelt Taco. Dolfijnen slapen altijd met één hersenhelft tegelijk. Als hun rechteroog dichtzit, dan slaapt hun linkerhersenhelft en andersom! Zo blijven ze altijd waakzaam voor gevaar.

De tank van de walrussen is veel schoner dan die van de dolfijnen. Ze gaan als een stofzuiger over de grond heen. “De ijzeren pinnen die daar zitten om het raam op zijn plek te houden,” zegt Taco “hebben we extra goed vast moeten maken, want zelfs die maken ze los!”.

We zien nog bruinvissen (iets kleinere, bruine dolfijnen die in de Noordzee leven), roggen en haaien. In een kleiner aquarium zitten jonge Tongen (vissen). Sommigen hebben zo’n goede schutkleur dat je ze nauwelijks kunt zien! Tot slot ga ik naar Aquarella, de dolfijnenshow. 

“Je komt hier drie keer in je leven,” zegt Taco tot slot “Als kind, als ouder met kinderen en als grootouder met kleinkinderen.” Wanneer ben jij voor het laatst in het Dolfinarium geweest?

Comments

Op de hoogte blijven?