5000km door de Gelderse Streken

Dag #94: De Apenheul, Apeldoorn October 2, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

De Apenheul, Apeldoorn

October 2, 2015

Een ringstaartmaki zit met zijn armen wijd in de zon. De aapjes lijken zich er niets van aan te trekken dat hier ook mensen rondlopen. “Dit is hun domein” vertelt Marlous me “wij zijn hier eigenlijk te gast.” Iets verderop springt een doodshoofdaapje in het looprek van een oude man: Even kijken of er nog iets te eten is!

Het is hier een drukte van belang met al die aapjes die hun eigen gang gaan. Ik kan er wel uren naar kijken en hoe langer ik kijk, hoe meer ik zie hoezeer de aapjes zich zoals mensen gedragen.

Ik mag helpen met het voeren van de rode vari’s en de zwartwitte vari’s. Ze worden halfapen genoemd, maar het zijn stiekem gewoon hele apen. Er zijn ook roodbuikmaki’s bij. Die zijn iets kleiner en hebben, zoals de naam al zegt, een rode buik.

(lees hieronder verder)

Media

Overal in het park lopen en slingeren apen vrij rond. De apen die hier tegenwoordig wonen komen niet meer uit de natuur, maar worden geboren door internationale fokprogramma’s. Apen die in dierentuinen zijn geboren, kunnen niet naar de natuur omdat zij simpelweg niet weten hoe ze moeten overleven. In het park zijn veel klimrekken, doeken en andere spannende en uitdagende dingen om de apen bezig te houden. Verder is de omgeving zo natuurlijk mogelijk, zodat ze zich hier thuis voelen.

“We hebben een keer geprobeerd om de langoeren bij de orang oetans te zetten,” vertelt Renée “maar dat ging niet goed. De langoeren hebben namelijk lange staarten en de orang oetans vinden het leuk om daaraan te trekken.” Ik moet lachen. Het zijn ook nèt mensen!

We zien leeuwenstaartmakaken (goed scrabble-woord!), berberapen (die ook op de rots van Gibraltar zitten), gorilla’s en meerkatten. De laatste twee worden gevoerd zodra wij aankomen. Er zijn ook een paar jonge gorilla’s bij. Zodra de één nèt lekker zit, wordt hij omver getrokken door de ander en dan liggen ze weer met elkaar te stoeien. Leider Jambo zit in het midden en overziet alles kalm, maar zodra het eten op tafel komt, is hij haantje de voorste en krijgt de rest bijna niets! Daar heeft de verzorger wel een trucje voor: Hij lokt Jambo weg met een appel en geeft daarna de rest te eten.

Ik loop weer langs de ringstaartmaki’s. Ze hebben lang genoeg in de zon gezeten en lopen een rondje door de omgeving. Door de zon zijn hun geurklieren aan het werk gezet en die geur gaan ze nu zoveel mogelijk verspreiden, alsof ze daarmee willen zeggen: Dit is òns territorium, en jullie zijn hier te gast!

Hier sliep ik vannacht

“Landal Heideheuvel, Beekbergen”


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kmgeldernl/domains/5000kmgeldersestreken.nl/public_html/content/themes/geldersestreken/single.php on line 137

Adres

, ,

Website

Comments

Op de hoogte blijven?