5000km door de Gelderse Streken

Musea in de Gelderse streken January 22, 2016

Musea in de Gelderse streken

January 22, 2016

Mirre bezocht de meest bijzondere, leerzame en indrukwekkende musea in de Gelderse streken. Zo was zij aan het begin van haar fietstocht bij het Kröller-Müller Museum met vorig jaar nog de bijzondere tentoonstelling van Gogh & Co. Deze tentoonstelling is afgelopen maar dat wil niet zeggen dat er niets meer te zien is rondom van Gogh. Het Kröller-Müller heeft de op één na grootste van Gogh collectie ter wereld! Daarnaast is er momenteel een tentoonstelling van de Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth te zien, die zeker de moeite waard is om te bekijken.

Fan Marianne Wiggers geeft ook aan dat het heerlijk is om het Kröller-Müller te bezoeken: “omdat je dan binnen en buiten kunt genieten en daarna nog heerlijk door park de Hoge Veluwe kunt fietsen, wandelen, auto rijden als dat nodig is.”

Toen Mirre verder de Veluwe op ging bezocht zij het Stadsmuseum in Harderwijk. Mirre heeft in deze Veluwse plaats een erg leuke dag gehad. Ook fan Jeannette Nijhuis geeft aan op Facebook: “Stadsmuseum Harderwijk, met een nieuwe tentoonstelling “Down Under”: een kennismaking met Aboriginal Kunst, zeer de moeite waard!”

In de Achterhoek zijn vele musea te vinden. Van Villa Mondriaan tot het Stadsmuseum Doetinchem en Museum More in Gorssel. De laatste is een museum waar Mirre was, tijdens haar vierde week door de Gelderse streken. Ze genoot hier van de prachtige schilderijen en ook het gebouw zelf was al een plaatje om te zien. Zoals Mirre mooi verwoorde: “dankzij het vele glas en licht maakt het een open indruk”. Vanaf 31 januari 2016 is in Museum More de tentoonstelling ‘Ferdinand Erfmann – Nederlands Beste Naïef’. Dit is een unieke overzichtstentoonstelling over leven en werk van Ferdinand Erfmann.

Op de route door Rivierenland stopte Mirre bij het GeoFort. Zoals Mirre al kort beschreef: “een fort met een museum erin die gespecialiseerd is op geologie. Hier kom je al spelende alles te weten over de opbouw van de aarde en over kaarten en kompassen.” Het GeoFort is niet zo zeer een museum, maar meer een leerzame attractie voor jong en oud. Over het algemeen is het in de weekenden en schoolvakanties geopend.

Media

Op Facebook hebben wij een aantal dagen geleden de oproep gedaan “wat is jouw favoriete museum in de Gelderse streken?” Hier kwamen wij er achter dat er nog veel meer musea zijn die Mirre nog niet heeft ontdekt en dat ieder een eigen smaak heeft. Hieronder een aantal reacties:

Cees van Woudenberg: “Museum More in Gorssel. Prachtig.”

Anneke Wullink:  “Ik draag museum Het Pakhuis in Ermelo, waar ik met heel veel plezier vrijwilligerswerk doe, een warm hart toe. Nu met de tentoonstelling ‘Krijg de kriebels’, Leuk voor het hele gezin!”

Wilma Beskers:  “Het brandweermuseum in Borculo.”

Jos Jansen Of Lorkeers: “Museum ‘in de Zevende Hemel’ in Apeldoorn!”

Jennie Roelofs: “CODA. Want telkens weet ons relatief kleine museum me te verrassen en blij te maken.”

Boukje Pronk-Zwart: “Het openlucht museum en ‘t Loo zijn allebei prachtig op hun eigen manier!”

Mis je jouw favoriete museum nog? Aanvullen mag!

Comments

Op de hoogte blijven?