5000km door de Gelderse Streken

Dag #73: Levensgevaarlijk Schietterrein September 11, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

Levensgevaarlijk Schietterrein

September 11, 2015

Rijksschietterrein. Levensgevaarlijk. staat er op de bordjes achter de afrastering. Streng verboden toegang. Alle fietspaden leiden om het gebied heen. Welke mysterieuze wereld gaat er schuil achter dat prikkeldraad? Ik wil het weten, neem het risico en stap door het hekDaar word ik opgewacht door Arjen, een vriendelijk ogende luitenant. Levensgevaarlijk? Toch niet!

De Luchtmobiele Brigade

Arjen geeft me een rondleiding over het terrein. We beginnen met het beklimmen van een hoge toren, waarvandaan we een aantal gebouwen kunnen zien, maar ook ontzettend veel bomen! “In deze kazerne zijn ongeveer 3000 militairen,” vertelt Arjen “de meesten daarvan wonen hier op het terrein.” De toren gebruiken ze als onderdeel van de fysieke training. Ernaast is een heel trainingsparcours opgebouwd.

(lees hieronder verder)

 

Media

IMG_8267

Ik doe zelf ook een poging. Gelukkig had ik al wat ervaring opgedaan in het klimbos. Om militair te worden zal ik echter nog wel even moeten trainen.

Met een truck rijden we wat verder het terrein op. De chauffeur vertelt hoe hij in 12 uur tijd een tocht van 100 kilometer gelopen heeft: Hij heeft 7 uur gerend totdat zijn knieën pijn deden en daarna nog gewandeld. Wat een conditie! Die heb je natuurlijk ook wel nodig als je militair wilt worden. De meeste jongens (van de 3000 militairen zijn er maar 7 vrouw) zijn 18 jaar als ze hier binnenkomen en worden in 23 weken opgeleid tot luchtmobiele militair.

Luchtmobiel, maar wel onderdeel van de landmacht. Helikopter vliegen doen ze niet zelf, maar wel het prepareren van materialen in een net om ónder een helikopter te hangen. Tanks bijvoorbeeld, of auto’s, of voedselpakketten. Ook zijn er bevoorraders, geneeskundigen, herstellers, it’ers en infanteristen. Je kunt er werkelijk alle kanten op.

IMG_8310

Een eindje verderop staan een paar boerderijen verscholen in het bos. “Dit is Klein Heidekamp” zegt Arjen, “Het is door de Duitsers gebouwd. Het zijn eigenlijk kleine bunkertjes. Kijk, de muren zijn een halve meter dik.” De bunkers hebben de vorm van een Nederlandse boerderij, zodat de geallieerden ze niet zouden bombarderen. Zo te zien is hun missie geslaagd.

IMG_8302

We rijden langs militair vliegveld Deelen naar een oefenterrein. Het is een groot open gebied tussen de bossen, waar helikopterlandingen en het vervoer van materialen geoefend worden. Nu snap ik ineens waar ze al die ruimte voor nodig hebben. “Er staat dan wel een groot hek omheen,” zegt Arjen “maar je bent altijd welkom voor een kop koffie.” 

De wereld achter het hek is voor mij als fietser niet langer een mysterie.

Comments

Op de hoogte blijven?