5000km door de Gelderse Streken

Dag #82: De Romeinen in Nijmegen September 20, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

De Romeinen in Nijmegen

September 20, 2015

Het Valkhof ligt hoog boven de oevers van de Waal en is daarmee een strategische plek. Je bent er veilig voor overstromingen en je kunt er ver over de omliggende landerijen uitkijken. De Romeinen hadden dat al snel gezien en stichtten er hun eerste Nederlandse stad: Noviomagus, oftewel Nijmegen.

De Romeinen waren niet alleen rare jongens (volgens Asterix & Obelix) maar ook slimme jongens. Ze brachten de nieuwste technieken naar het land van de “barbaren” en civiliseerden onze gebieden ten zuiden van de Waal (en verderop de Nederrijn). Ze bouwden er aquaducten om schoon drinkwater over te vervoeren, prachtige gebouwen, fonteinen en badhuizen. Alle informatie werd door deze bureaucraten bijgehouden en ze maakten zelfs landkaarten. Daarop stond natuurlijk de hoofdstad Rome centraal!

(lees hieronder verder)

Media

In en rondom Het Valkhof in Nijmegen vind je nog veel sporen van de vroegere Romeinse aanwezigheid en je kunt er zelfs een wandeltocht langs de ruïnes maken. Museum Het Valkhof heeft nu een speciale tentoonstelling over de technieken die de Romeinen gebruikten om steden te bouwen. Je mag een heleboel dingen zelf uitproberen, zoals het leggen van een mozaïekvloer of het bouwen van een aquaduct. Je probeert er zelf uit of het hijsen van blokken het makkelijkst gaat met een enkele of dubbele katrol of je belegert een stad met een katapult.

Dag 82 053

De Romeinen waren slimme jongens en we mogen blij zijn dat ze ons zoveel nieuwe technieken hebben geleerd. Kijk maar eens naar die analoge klok die aan de muur hangt, staan daar niet toevallig Romeinse cijfers op?

Hier sliep ik vannacht

“Hotel MANNA - Award winner - World Luxury Hotel! ”

Adres

Oranjesingel 2C , 6511 NS, Nijmegen

Website

Comments

Op de hoogte blijven?