5000km door de Gelderse Streken

Dag #84: De steengroeve in Winterswijk September 22, 2015

Etappe # - Kaart

Afstand

Gem. snelheid

Tijd op de weg

Checkins

Instagram

Mirre #5000kmgld

Bekijk alle verhalen

De steengroeve in Winterswijk

September 22, 2015

Het kalksteen kraakt onder mijn voeten. Zo’n 240 miljoen jaar geleden zwommen hier nog enorme sauriërs; hagedissen van wel 2 meter lang en als je goed zoekt, dan zie je nog hun pootafdrukken en kun je er zelfs botten vinden!

De steengroeve in Winterswijk is 40 meter diep en wordt al bijna 100 jaar afgegraven voor muschelkalk. Dat gebruiken ze bijvoorbeeld om wegen mee te bouwen of om de wasbak in je badkamer van te maken. Winterswijk is de enige plek in Nederland waar dit type kalk aan de oppervlakte komt, daarom zijn ze hier zo druk aan het graven.

Inmiddels is de vierde groeve een feit. De andere drie worden niet meer gebruikt en zijn overgroeid met planten. In één van deze enorme kuilen heeft zelfs een Oehoe gebroed! De steengroeve is dus een interessante plek voor (amateur-)geologen, paleontologen en ook voor natuurliefhebbers. Elke eerste zaterdag van de maand mag je er naar binnen, maar je moet wel even reserveren bij het VVV.

(lees hieronder verder)

 

Media

Ieder jaar is in de steengroeve een theatervoorstelling. Dit jaar was er weer een (zo noemen ze het zelf:) “wervelend, betoverend en indrukwekkend concert in het meest imponerende openluchttheater van Nederland!” Zelfs vanuit Groningen werd mij gevraagd of ik ernaartoe ging, dus het steengroevetheater is wereldberoemd (in Nederland)! De tijdelijke tribunes in de steengroeve bieden plek voor 3.000 mensen per avond. Ik kom er volgend jaar voor terug 🙂

Het kalksteen kraakt onder mijn voeten. Ik pak een stuk kalksteen op dat 240 miljoen jaar geleden onder de grond verdween. Zou er misschien een fossiel in zitten?

Met dank aan:
Kees Meinderts, beleidsmedewerker archeologie bij Gemeente Winterswijk
Jan Goorhuis, cultuurhistorisch geweten van Winterwijk
Gerard ten Dolle, Directeur Sibelco Winterswijk (steengroeve)

Comments

Op de hoogte blijven?